Voorbereidingen

Alle leden en passanten zijn weer van harte welkom, seizoen 2024 is geopend en de havenmeesters zullen jullie met open armen ontvangen.

Geschiedenis Hargervaart

Pieremachochels
De Passanthaven Hargervaart, gelegen in de gemeente Bergen, is een van de oudste “Jachthavens” in Nederland. De haven, gelegen aan de westelijke zijde van de Hargervaart, ligt verscholen in een unieke omgeving, onderaan de Slaperdijk met een weids uitzicht over de polders, dichtbij bos, duin en de zee. Ver voor de 2de wereldoorlog was de Hargervaart samen met de Hondsbossche vaart de vakantiehaven voor vele pieremachochels, afkomstig uit de Zaanstreek en Amsterdam. De boten werden aan beide zijden van de vaarten afgemeerd.
Men, de “bootjesmensen”, vierde vakantie met de koeien en de schapen op de loopplank. In de loop der jaren is er een hek voor de schapen geplaatst, de Hondsbossche vaart afgesloten vanaf de brug Belkemerweg en wordt er alleen nog afgemeerd aan de westzijde van de Hargervaart De laatste jaren liggen er boten uit heel Nederland en uit Duitsland voor een kortere of langere tijd in de haven. Men komt om te genieten van de Noord-Hollandse natuur en de absolute rust. De bezetting varieert gedurende het vaarseizoen (15 april - 1oktober).
In het voor- en najaar veelal wat oudere passanten, in de weekenden en tijdens de zomervakantie, een mix van jong en oud, vaak 3 generaties die van hun vakantie genieten. De omgeving biedt voor ieder wat wils: fietsen, wandelen, zwemmen, vissen of gewoon lekker niets doen. Het unieke van deze haven is dat het ondanks de hoge bezettingsgraad in het verleden niet vercommercialiseerd is.

Voor slideshow klik foto aan

04

Kranten knipsels 22 aug 2001 uit "De Duinstreek"


 
 

WaterSportVereniging Hargervaart

Hargervaart 4

1871PL Schoorl

Havenmeester:

Telefoon : 06-42745193

Aanwezig: 09:00 - 10:00 en 17:00 - 18:00

Contactformulier

Bankrekeningnummer:

NL75 RABO 0131 3131 34

Postadres:

Kalf 82c

1509AE Zaandam 

 

 

 

WaterSportVereniging Hargervaart, kortweg WSVH, is een prachtige 1660 meter lange linthaven met een diepgang van 1.20 meter en vanaf  het Noord-Hollandskanaal richting Hargervaart te bereiken met een maximale doorvaarthoogte van 3.30 meter. Aan de Hargervaart kunnen vaartuigen met een tussenruimte van 2 meter achter elkaar afgemeerd worden. De haven ligt centraal in de omgeving van zee, zandstrand, duinen en bossen voorzien van diverse wandel en fietsroutes. Het zijn de vrijwilligers die de haven in topconditie houden zodat het fijn recreëren is. Meld je aan en beleef het mee!